Program SZEF – jak usprawnić funkcjonowanie restauracji?

horeca / January 3, 2018 / No Comments /

Ogromnym problemem restauracji jest konieczność posiadania na stanie magazynowym pełnego asortymentu produktów niezbędnych do przygotowania wszystkich potraw dostępnych w menu. Jednocześnie trudno przewidzieć, które potrawy będą sprzedawały się lepiej, a które gorzej. Finalnie – bardzo wiele produktów marnuje się, a restauracja liczy straty. Jak temu zapobiec oraz usprawnić funkcjonowanie restauracji? W tym celu przyda Ci się program SZEF – http://gastro.pl/gastro-szef/.

Jak można sobie pomóc?

Skrupulatne analizowanie tego, co klienci zamawiają jest podstawą do ułożenia atrakcyjnego, a jednocześnie praktycznego menu z potrawami, które cieszą się mniej więcej zbliżonym zainteresowaniem konsumentów. Usunięcie z menu potraw drogich, mało atrakcyjnych, z wykorzystaniem produktów, które szybko się psują i trzeba je często wyrzucać, jest konieczne, aby ograniczyć straty towaru. Program SZEF zainstalowany w komputerze szefa kuchni może bardzo pomóc w takiej analizie. Jest on skorelowany z systemem POS kelnerskim. Pozwala uzyskać dostęp do rachunków i tym samym przeanalizować popyt na poszczególne potrawy. Na podstawie tych danych szef kuchni może dokonywać efektywnych zmian w menu oraz w sposobie realizowania dostaw towaru.

Kontrola stanów magazynowych

Aby uniknąć strat spowodowanych niewłaściwym przechowywaniem produktów żywnościowych, powinny one być zamawiane rozsądnie. Nie należy zamawiać większej ilości produktów kosztem braku miejsca na inne produkty, które muszą być przechowywane w podobnych warunkach. Aby zaplanować to efektywnie, trzeba przeanalizować w jakim tempie wykorzystywane są konkretne produkty. Pomoże nam w tym program SZEF. Dokładne wprowadzanie do programu ilości przyjętych do magazynu produktów i produktów wykorzystanych pozwala na dokonywanie efektywnych zamówień. Program wskazuje, który produkt zużywa się szybko i trzeba jak najprędzej uzupełnić zapasy. Wskazuje również, gdy danego produktu zostaje już niewielka ilość, dzięki czemu szef ma szansę zamówić go zanim całkowicie go zabraknie.

Szeroki wachlarz funkcji

Duży zakres funkcji programu SZEF pozwala na maksymalne skomputeryzowanie działalności restauracji i usprawnienie sobie pracy. Podczas przyjmowania towaru warto uzupełniać rubryki takie jak czas przyjęcia dostawy, dokładne ilości towaru, termin ważności produktu, sekcja, w jakiej ma być przechowywany, ilość i gramatura opakowań. Rzeczywiście uzupełnianie tych pól zajmuje nieco czasu, za to pozwoli oszczędzić go w przyszłości – wystarczy rzut okiem na ekran komputera, by uświadomić sobie, że została konkretna ilość opakowań o określonej gramaturze towaru, którego termin ważności za chwilę się skończy, wiec należy go jak najszybciej wykorzystać. Wykorzystując pełen zakres funkcji programu SZEF możemy wycisnąć z niego maksymalne korzyści dla siebie. Finalnie, gdy już nauczymy się jak w pełni wykorzystywać program do swoich celów, zaczniemy szybko zauważać oszczędności finansowe, jakie wygenerowało zainstalowanie owego programu do restauracji!

Efektywne zarządzanie finansami

Program SZEF został stworzony z myślą o tym, by restauratorzy mogli oszczędzać na towarze, wykorzystując go w pełni efektywnie. Dzięki ograniczeniu strat towaru restauracja będzie przynosiła zdecydowanie większe dochody. Program dla szefa kuchni wprowadza bardzo wygodne rozwiązania, które ułatwiają pracę każdemu. Wielopoziomowe receptury potraw serwowanych w restauracji pozwalają dokładnie określić, ile konkretnego produktu zużywa się do przyrządzenia jednej porcji danej potrawy. Na podstawie danych z systemu POS, czyli ilości zamówionych pozycji z menu, program szybko oblicza, ile surowca zostało wykorzystane ze stanu magazynowego! Pozwala to ograniczyć różnice między stanem magazynowym, a stanem faktycznym do autentycznych strat produktu, wynikających na przykład z rozsypania się mąki na podłodze lub wyrzucenia przesolonej potrawy.

Program SZEF do restauracji, hoteli i obiektów gastronomicznych jest naprawdę użytecznym narzędziem. Jest bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze. Zaznajomienie się z obsługą programu to kwestia kilku dni pracy na nim. Za to już po kilku tygodniach zacznie się obserwować wyraźną poprawę finansów firmy.


Tags :

Leave a Reply